In Memoriam | Iolanda Ferreres

(Traducción al castellano)

Quan em van donar la trista notícia de que ens havies deixat, em va fer un gran impacte, no podia creure-m’ho. Estava segura que hi havia hagut algun malentès. Tenía ganes de córrer a buscar-te; com si venir a trobar-te, parlar-te i abraçar-te, pugués retenir-te i no deixar-te anar. Una mica després vaig poder asserenar el meu neguit i fer-me càrrec que aquest encontre que t’havia tocat és implacable. Vaig entrar llavors en els records dels temps que havíem compartit. Em venia la imatge de tu, decidida i incisiva, preguntant i volent saber. En els meus inicis en la psicoanàlisi, el teu estil punyent m’era un xic inquietant; més endavant, descobrí que, precisament, sostenir amb curosa fermesa el desig de saber sobre la diferència, és l’essència del que fem. Tu ho feies naturalment.

Has estat molt compromesa amb la vida de la psicoanàlisi, valenta en les teves serioses intervencions, i generosa en l’oferiment de consignes ben obertes per tal d’animar a que les participacions siguin el més diverses i el més lliure possible. Entenc que ha estat així com has sostingut el discurs de la psicoanàlisi: vivament, volies saber què tenia a dir l’altre, sigui qui sigui i sigui el que sigui.

Recordo la nostra darrera trobada tot just ara fa una semana. La Mª Hélène Brousse havia començat la seva segona conferència del matí de dissabte a les II Conferències Internacionals de l’FCPOL: “On és allò femení en l’experiència analítica?”. Jo vaig sortir un moment a comprar un llibre pensant que llavors podria anar ràpid perquè tothom estaria dintre de la sala. Ens vam trobar a la llibreria i, comentant algun dels textos, de forma directa em vas preguntar per la meva opinió respecte la taula que havies moderat la tarda anterior: “Dominació”… Vam parlar d’això i, sense adonar-me’n, havíem encetat una agradable conversa sobre la psicoanàlisi, allò que fa un analista, l’Escola i… una miqueta més, sobre la vida.

Escoltar el més íntim i diferent de l’Altre, sense por. Donar un lloc a aquesta diferència que ens fa únics i des de la que, maldestrament, intentem donar una mica de sentit a la nostra vida. Tu tenies la valentia de donar-li un lloc i sostenir amb força aquesta decisió. Això és el que jo he après de tu: l’analista, amb el seu propi estil, no renuncia a voler saber del més estranyament íntim de cadascú; saber d’allò que ens fa patir i alhora no podem deixar anar. L’analista un per un. El que ens fa això que diem que som, psicoanalistes, és jústament la decisió i la cura en no retrocedir davant la secreta i privada diferència que ens constritueix humans, sense concessions.

Et trobaré a faltar.

Moltes gràcies pel que he après de tu. Vull destacar el teu posat ferm i somrient a l’Escola des del que em vas fer arribar aquesta forma teva d’estimar allò que ens ha permès conèixe’ns: la vida de la psicoanàlisi a la que tu hi has donat llum.

Iolanda Ferreres.

 

Cuando me dieron la triste noticia de que nos habías dejado, quedé impactada, no podía creerlo. Estaba segura que había habido algún malentendido. Pensé en correr a buscarte; como si venir a encontrarte, hablarte y abrazarte, pudiese retenerte y no dejarte ir. Poco después pude serenarme y hacerme cargo que ese encuentro que te había tocado es implacable. Entré entonces en los recuerdos del tiempo que habíamos compartido. Me venía tu imagen, decidida e incisiva, preguntando y queriendo saber. En mis inicios en el psicoanálisis, tu estilo punzante me era algo inquietante; más adelante, descubrí que, precisamente, sostener con firmeza cuidada el deseo de saber sobre la diferencia, es la esencia de lo que hacemos. Tú lo hacías naturalmente.

Has estado muy comprometida con la vida del psicoanálisis, valiente en tus serias intervenciones, y generosa en el ofrecimiento de consignas abiertas para animar a que las participaciones fueran lo más diversas y libres posible. Entiendo que ha sido así como has sostenido el discurso del psicoanálisis: vivamente, querías saber sobre aquello que el otro tenía que decir, sea quien sea y sea lo que sea. Recuerdo nuestro último encuentro hace ahora una semana. Mª Hélène Brousse empezaba su segunda conferencia el sábado por la mañana, en las II Conferencias internacionales de la FCPOL: “¿Dónde está lo femenino en la experiencia analítica?”. Yo, salí un momento a comprar un libro pensando que sería una forma de ir rápido porque todos estarían en la sala. Nos encontramos en la librería y, comentando alguno de los textos, directamente me preguntaste por mi opinión respecto la mesa que habías moderado la tarde anterior: “Dominación”… Hablamos de ello y sin darme cuenta, habíamos iniciado una agradable conversación sobre el psicoanálisis, de qué se trata en el hacer del analista, la Escuela y … un poquito más, sobre la vida.

Escuchar aquello más íntimo y diferente del Otro, sin miedo. Dar un lugar a esa diferencia que nos hace únicos y desde la que, con cierta torpeza, intentamos dar un poco de sentido a nuestra vida. Tu tenías la valentía a darle un lugar y sostener con fuerza esa decisión. Eso es lo que yo he aprendido de ti: el analista, con su propio estilo, no renuncia a querer saber de lo más extrañamente íntimo de cada uno; saber de aquello que nos hace sufrir y a la vez no podemos dejar ir. El analista uno por uno. Aquello que nos hace eso que decimos que somos, psicoanalistas, es justamente la decisión y el cuidado en no retroceder ante la secreta y privada diferencia que nos constituye humanos, sin concesiones.

Te echaré de menos. Muchas gracias por lo que he aprendido de ti. Quiero destacar tu posición firme y sonriente en la Escuela desde la que me hiciste llegar tu forma de amar aquello que nos ha permitido conocernos: la vida del psicoanálisis a la que tú le has dado luz.

Iolanda Ferreres.