Ecos del Ciclo Literatura y Psicoanálisis: “Los consentimientos”

Versió en català aqui.

El 21 de febrero de 2021 se realizó la tercera y última sesión del ciclo Literatura y Psicoanálisis, organizado por la Biblioteca del Campo Freudiano de Barcelona conjuntamente con la Biblioteca Jaume Fuster.

Las dos primeras sesiones se realizaron en línea, desde la sede de la BCFB, y se comentaron los libros El Consentimiento1 y Delatora2. La tercera sesión se pudo realizar de modo presencial a la Biblioteca Jaume Fuster para comentar el libro El lunes nos querrán3 (Premio Nadal 2021).

Tres libros muy distintos que permitieron ver las particularidades y singularidades de cada protagonista para poder preguntarnos: ¿A qué consiente cada una? ¿A quién? ¿Hasta cuándo?

Para la comisión organizadora fue importante que las conversaciones sobre los libros en torno a esta temática fueran entre psicoanalistas y profesionales del ámbito cultural y social. Se invitaron a las abogadas Montserrat Tur y Silvia Giménez Salinas, al editor Ricardo Baduell, y a la directora teatral Carlota Subirós.

Montserrat Tur nos decía en la primera sesión que a nivel jurídico no se considera apto para consentir si se es menor de 15 años. “Los niños han de ser escuchados, no podemos decir que consiente porque no tiene la información ni sabe las consecuencias de la delación”, nos decía Giménez Salinas hablando de la protagonista del libro Delatora, y Baduell hablaba de “consentimiento arrancado” y de “trampa de la bondad”. En relación al tercer libro, Carlota Subirós nos habló del cuerpo de las mujeres como campo de batalla y objeto de violencia.

En cada una de las sesiones una psicoanalista hizo el contrapunto desde la orientación lacaniana para abrir la complejidad del tema, partiendo de la división del sujeto entre lo que desea y lo que dice que quiere. En la primera sesión, Montserrat Puig se preguntaba si se trata de plantear el consentimiento como un derecho y nos recordaba que el sujeto puede negar y afirmar a la vez, y que no se pueden dar las razones últimas del consentimiento o del rechazo. En relación al libro El consentimiento, de Vanesa Springora, Oriana Novau daba importancia a los años de análisis de la protagonista que le permitieron tomar la palabra y escribir el libro. “Ceder no es consentir”, decía Clara Bardón en la segunda sesión; explicó muy bien cómo la protagonista de la novela consiente a lo que no querría hasta que se da cuenta que se ha dejado engañar por amor.

En el tercer libro, Irene Domínguez habló del concepto de libertad y del recurso a la escritura por parte de la protagonista como elección forzada, que le salva la vida.

Lo interesante de los tres libros, con vivencias muy distintas, es que a las tres protagonistas se les abre la posibilidad de decir no.

Este ciclo es el prólogo de un Cursus sobre “con-senti-mientos” que se realizará en la Biblioteca del Campo Freudiano de Barcelona a partir de Octubre de 2021.

Notas:

  1. Springora, Vanessa. El consentimiento. Editorial Lumen, Barcelona, 2020.
  2. Oates, Joyce-Carol. Delatora. Editorial Alfaguara, Madrid, 2021.
  3. El Hachmi, Najat. El lunes nos querrán. Ediciones Destino, 2021.

 

Ressons del Cicle Literatura i Psicoanàlisi: “Els consentiments”

El 21 de febrer de 2021 es va dur a terme la tercera i última sessió del cicle Literatura i Psicoanàlisi, organitzat per la Biblioteca del Camp Freudià de Barcelona, conjuntament amb la Biblioteca Jaume Fuster.

Les dues primeres sessions es van dur a terme, en línia, des de la seu de la BCFB i es van comentar els llibres El Consentiment1, de Vanessa Springora i La Delatora2, de Joyce-Carol Oates. La tercera sessió vàrem poder dur-la a terme presencialment a la Biblioteca Jaume Fuster per comentar el llibre Dilluns ens estimaran3, de Najat El Hachmi (Premi Nadal 2021).

Tres libres molt diferents que van permetre veure les particularitats i singularitats de cada protagonista per poder preguntar-nos: A que consent cadascuna? A qui? Fins quan?

Per la comissió organitzadora va ser important que les converses sobre els llibres, al voltant d’aquesta temàtica, fossin entre psicoanalistes i professionals de l’àmbit cultural i social. Vàrem convidar a les advocades Montserrat Tur i Silvia Giménez Salinas, a l’editor Ricardo Baduell i a la directora teatral Carlota Subirós. Montserrat Tur ens deia, a la primera sessió, que a nivell jurídic no es considera que es té capacitat per consentir si es té menys de 15 anys. “Els nens han de ser escoltats”, “no podem dir que consent perquè no te la informació ni sap les conseqüències de la delació”, ens deia Salinas, parlant de la protagonista del llibre La Delatora, i Baduell parlava de “consentiment arrancat” i de la “trampa de la bondat”. En relació al tercer llibre, Carlota Subirós va parlar del cos de les dones com a camp de batalla i objecte de violència.

A cadascuna de les sessions una psicoanalista va fer el contrapunt des de la orientació lacaniana per obrir la complexitat del tema partint de la divisió del subjecte entre el que desitja i el que diu que vol. A la primera sessió, Montse Puig es preguntava si es tracta de plantejar el consentiment com un dret i ens recordava que el subjecte pot negar i afirmar al mateix temps i que no es poden donar les raons últimes del consentiment o refús. En relació al llibre de Springora, Oriana Novau donava importància als anys d’anàlisi de la protagonista que li van permetre prendre la paraula i escriure el llibre. “Cedir no es consentir” deia Clara Bardón a la segona sessió; va explicar molt bé com la protagonista de la novel·la consent al que no voldria fins que s’adona que s’ha deixat enganyar per amor. En el tercer llibre, Irene Domínguez va parlar del concepte de llibertat i del recurs a l’escriptura per la protagonista com elecció forçada, que li salva la vida.

L’interessant dels tres llibres, amb vivències molt diferents, és que a les tres protagonistes se’ls obre la possibilitat de tornar a escollir i la possibilitat de dir no.

Aquest cicle és el pròleg d’un Cursus sobre “con-senti-ments” que es durà a terme a la Biblioteca del Camp Freudià de Barcelona a partir de l’ octubre de 2021.

Notes:

  1. Springora, Vanessa. El Consentiment. Editorial Empúries, Barcelona, 2020.
  2. Oates, Joyce-Carol. Delatora. Editorial Alfaguara, Madrid, 2021.
  3. El Hachmi, Najat. Dilluns ens estimaran. Edicions 62, Barcelona, 2021.